Historik

I början av 1970-talet formades en sånggrupp som bestod av en stor syskonskara med Norlin som efternamn. De var nio till antalet, två flickor och sju pojkar: Sven-Olof, Lars, Samuel, Stefan, Jan-Ola, Hans-David, Ingrid, Tommy och Elisabeth.

Genom hela deras uppväxt hade sången och musiken varit en naturlig del, mycket på grund av den frikyrkliga miljö som de valt att tillhöra. Ända sedan de var små fick de tillsammans med sina föräldrar, pappa Sven och mamma Märta, sjunga och spela i alla tänkbara sammanhang under resor i hela Skandinavien. De uppskattades och 1966 fick de göra sin första skivinspelning, en EP-skiva med titeln Därför sjunger vi. Den sången skrevs av deras äldste bror Leif, som tyvärr rycktes bort redan 1963, bara 23 år gammal, efter en kort sjukdomsperiod. Två ytterligare EP-skivor följde och dessa tre samlades senare till en LP-utgivning.

Familjen flyttar till Stöde
1968 flyttade familjen till Stöde i Medelpad och började mer och mer organiserat att sjunga och spela och blev engagerade i allt större sammanhang. Nämnas kan att vid ett tillfälle samlades över 700 personer i Stöde kyrka, som vanligen rymmer ca 400, för att lyssna till den unika familjen. Vartefter kom syskonen att mer och mer åka ut på egen hand för att sjunga och spela. Man använde moderna elförstärkta instrument och hade en countrygospel-influerad stämsångs-baserad stil som fick stor uppskattning.

1972 fick gruppen möjlighet att på skivmärket Interdisc spela in en LP-skiva i Sveriges Radios studio i Stockholm. LP:n fick namnet GoGoGospel och distribuerades bl a via Tempos varuhuskedja (dåvarande Åhléns) i hela landet.

Samma år gav man ut ytterligare en LP-skiva, Kärlekens lov inspelad i EMI-studion, på eget skivmärke. Syskongruppen Norlins första TV-framträdande 1971 var i det kristna sångprogrammet från Björngårdsvillan i Göteborg. Deras sång hördes även i radioprogram som "Våra favoriter", med Gnesta-Kalle, "Frukostklubben" med Sigge Fürst och ett flertal lokala sändningar. Därefter följde även framträdande i "Sveriges magasin" som var SVT:s dåvarande caféprogram.

Intensivt turnerande i Sverige följde och 1974 kom LP:n Sprid lite värme. Den spelades in i Kumla i den legendariska "Kvarnstudion" där man bl a anlitade musiker i "Country Road" som fick göra bakgrunderna och den skivan fick en stark countryprägel.

USA-turné 1975
1975 fick Norlins göra en månadslång turne i USA. Tillsammans med Stig Östlund som turnéledare besöktes bl a New York, Memphis, Houston, Dallas och El Paso och Los Angeles. Uppträdanden i olika kyrkor och även i radio och TV. I samband med denna turné gav man ut samlingsskivan New Swedish Gospel , med engelska titlar och några nyinspelade spår där Stig sjöng tillsammans med syskonen.

Samlings-LPn Våra Favoriter gavs ut samma år. Detta följdes av fram-trädande i TV:s "Nygammalt" med Bosse Larsson.


Utanför NASA i Houston
Under TV-inspelning av Nygammalt

Samarbete med Jan Sparring
Ett givande samarbete inleddes 1976 med den kände kristne sångaren Jan Sparring som utmynnade i en skivutgivning senare samma år, som fick titeln På samma spår. Den spelades in i Marcus Österdahls studio i Solna, med den svenska musikeliten som backade upp med bakgrundsmusik. Skivan fick ett fint mottagande och såldes i ca 50 000 ex.

Därefter påbörjades arbetet med en ny skivinspelning med Norlins som gavs namnet Sången och glädjen. Bruno Glenmarks studio anlitades och han förmedlade kontakt med den nu välkände Anders Glenmark som gjorde arrangemangen och även denna gång användes den svenska musikeliten. Den skivan blev lite poppigare i stilen med brass-inslag och många gitarrslingor.

Ungefär samtidigt knöts Jan Sparring till skivbolaget CBS som därefter ville ge ut en skiva med konstellationen Jan Sparring och Norlins och så gjordes LP:n En värld med sång i samma studio. Båda LP-skivorna kom ut under 1977.

Tommy förolyckas
Samma år drabbades syskonen av en tragisk förlust av den yngste brodern Tommy som omkom i en trafikolycka. Han var den i gruppen som skrev många sånger och framförde dem som solist. Efter denna händelse trappades turnerandet ner, men så småningom utökades samarbetet med Jan Sparring och sommaren 1978 genomfördes bl a en folkparks-turné i ungefär 30 folkparker med besök på de stora scenerna på Liseberg i Göteborg och Gröna Lund i Stockholm. Tillsammans gjorde de också TV-framträdanden i "Nygammalt" och Café Sundsvall.

Hyllningsskiva till brodern Tommy
En samlings-LP kom 1979 då man återutgav de flesta engelskspråkiga sångerna. Den skivan fick heta Oh happy day och blev samtidigt en hyllning till deras bror Tommy.Syskonen fortsatte att turnera om än i litet mindre skala dels med Jan Sparring och dels på egen hand. 1979 började arbetet med ännu en LP-inspelning. Svenska folkets vackraste läsarsånger byggde på en omröstning i en av Sveriges största veckotidningar som då hette "Hänt i Veckan". De mest önskade läsarsångerna spelades in och Lennart Sjöholm stod för arrangerandet och inspelningen gjordes på Soundtrade i Solna. Året därpå kom LPn Härlig är jorden. Till sin hjälp med producerande och arrangemang valde man även denna gång att engagera Lennart Sjöholm. Inspelningarna gjordes i Europa Films studios. LPn innehöll bl a en version av Eurovisionsvinnaren 1979, Israels bidrag "Halleluja" och på den medverkade även Jan Sparring. Ytterligare en LP-inspelning med Jan Sparring & Norlins kom ut. Den spelades in 1983 i gruppens egen skivstudio i Sundsvall, och fick namnet På nya spår.

Elisabeths soloskiva
1983 gjorde gruppens kvinnliga solist Elisabeth, ett eget soloalbum med titeln En framtid utan slut. Den spelades till största del in i gruppens egen skivstudio. Skivan innehöll några nyskrivna låtar samt flera översättningar av amerikanska original som bl a Eagels "I can't tell you why", och Anne Murray's "Sunday School to Broadway".

Låtskrivare var bl a Ingemar Olsson, (Hemma är med dig) Roland Utbult (En dag) och Per-Erik Hallin (Vilken värld det skall bli). Dessutom gjordes ett flertal texter av Elisabeth själv. Musikproducent var Thomas Östberg och lokala Sundsvallsmusiker användes.

TV-serien Gospelsånger
En gospelsångsserie producerades 1983-1985 i TV av Hans Edler där Norlins medverkade tillsammans med bl a Mia Marianne och Per Filip, Nils-Börje Gårdh, Curt & Roland, Jan Sparring med flera. Dessa sånger gavs även ut på en skivserie med fyra volymer. Norlins medverkade på Gospelsånger III och Gospelsånger IV.

Den senaste LP-skivan som kommit ut, gjorde syskonen Norlin 1985. Den fick namnet Lova Herren. På den medverkar även den yngre generationen Norlinare, ett tiotal kusiner i åldrarna 5 - 17 år som sjunger på ett par spår.


Norlins, 1985

Efter 1986 har Norlins framträtt tillsammans vid ett fåtal tillfällen men ägnar sig fortfarande åt sång och musik i olika sammanhang. I backspegeln kan man se en händelserik period, ett tjugotal år med sång och musik i bagaget.

Norlins

EP
Därför sjunger vi (1966)
Den sjungande familjen (1967)
Du hör tonen (1969)

Singlar
Jesus be a fence (1972)
Kärlekens lov (1972)

Samlings-LP
The singing family (Samlaralbum) 1966 - 1970
New Swedish Gospel (1975)
Våra favoriter (1976)
Oh happy day (1979)

LP
GoGoGospel (1972)
Kärlekens lov (1972)
Sprid lite värme (1974)
Sången & glädjen (1977)
Härlig är jorden (1980)
Lova Herren (1985)

Jan Sparring & Norlins

LP
På samma spår (1976)
En värld med sång (1977)
Svenska folkets vackraste läsarsånger (1979)
Ingrid & Jan Sparring sjunger tillsammans (1982)
På nya spår (1983)

Singlar
Halleluja (1979)

Norlins tillsammans med andra artister

LP
Mera andlig sång och musik (1970)
Åter julens klockor ringa (1978)
Gospelsånger III (1985)
Gospelsånger IV (1985)

Elisabeth Norlin

LP
En framtid utan slut (1983)